Przepisy

Szukaj przepisu wg produktu

Szukaj

Przepis dnia

Makaron z fasolą cukrową

Drukuj przepis

Czas: 60 min Poziom trudności:

Będziesz potrzebować:

  • opakowanie makaronu Łazanki Goliard,
  • opakowanie (ok. 500 g) fasoli gigant w strąkach - można ją kupić świeżą niemal w każdym większym sklepie,
  • 5-6 plastrów boczku (ok. 150 g),
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 3 suszone śliwki,
  • kieliszek białego wina

Przepis krok po kroku

1. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu.

2. Strąki fasoli dzielimy na pół i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
W trakcie gotowania dodajemy pół łyżeczki cukru trzcinowego.

3. Boczek kroimy na paski i podsmażamy. W tym czasie szykujemy sos śliwkowy: śliwki zalewamy winem i odstawiamy na jakieś 10 minut. 

4. Przekładamy je do rondelka, zalewamy winem, w którym się moczyły, dodajemy pół szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy się zagotują odstawiamy je na bok i miksujemy.

5. W osobnym naczyniu rozrabiamy mąkę z zimną wodą
- wystarczy pół szklanki wody.

6. Wstawiamy sos śliwkowy na palnik i powoli dodajemy rozrobioną mąkę.
Gotujemy, aż sos zgęstnieje.

7. Fasolę, makaron i boczek układamy na talerzu i polewamy sosem.

Zobacz również

123

Ważne:Nasza strona używa Cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji.