Przepisy

Szukaj przepisu wg produktu

Szukaj

Pikantne rurki

Drukuj przepis

Czas: 20 min Poziom trudności:

Będziesz potrzebować:

 

  • 400 g makaronu Penne rigate Pasta ZARA
  • 4 cl oliwy extravergine z oliwek
  • 20 g szalotki
  • 120 g pieczarek
  • 80 g boczku
  • 2 pikantne papryczki
  • 40 g Parmezanu
  • 4 listki bazylii
  • sól i pieprz

Przepis krok po kroku

1. Na szerokiej aluminiowej patelni z powłoką teflonową podgrzać oliwę z oliwek extravergine.

2.Dodać grubo pokrojoną szalotkę. Połączyć z boczkiem aromatyzowanym pikantną papryczką i przyrumienić wszystko.

3. Dodać pieczarki, a po kilku minutach wrzucić makaron. Zalać wszystko gorącą wodą lub rosołem - ilość płynu powinna być dwa razy większa od objętości makaronu.

4. W połowie gotowania dodać sól, ewentualnie w razie potrzeby dodać płynu.

5. Po upływie czasu gotowania podanego na opakowaniu, wyłączyć gaz, dodać sól i pieprz do smaku.

6. Dodać utarty parmezan oraz łyżkę surowej oliwy z oliwek. Na samym końcu dodać listki bazylii

Ważne:Nasza strona używa Cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji.