Przepisy
Pikantne rurki
Drukuj przepis
Czas: 20 min Poziom trudności:
Będziesz potrzebować:
- 400 g makaronu Penne rigate Pasta ZARA
- 4 cl oliwy extravergine z oliwek
- 20 g szalotki
- 120 g pieczarek
- 80 g boczku
- 2 pikantne papryczki
- 40 g Parmezanu
- 4 listki bazylii
- sól i pieprz
Przepis krok po kroku
1. Na szerokiej aluminiowej patelni z powłoką teflonową podgrzać oliwę z oliwek extravergine.
2.Dodać grubo pokrojoną szalotkę. Połączyć z boczkiem aromatyzowanym pikantną papryczką i przyrumienić wszystko.
3. Dodać pieczarki, a po kilku minutach wrzucić makaron. Zalać wszystko gorącą wodą lub rosołem - ilość płynu powinna być dwa razy większa od objętości makaronu.
4. W połowie gotowania dodać sól, ewentualnie w razie potrzeby dodać płynu.
5. Po upływie czasu gotowania podanego na opakowaniu, wyłączyć gaz, dodać sól i pieprz do smaku.
6. Dodać utarty parmezan oraz łyżkę surowej oliwy z oliwek. Na samym końcu dodać listki bazylii