Przepisy

Szukaj przepisu wg produktu

Szukaj

Kokardki z sosem ziołowo-serowym

Drukuj przepis

Czas: 40 min Poziom trudności:

Będziesz potrzebować:

  • 1/2 opakowania makaronu Kokardki Duże Goliard,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki śmietany 18 %,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • łyżka mąki,
  • łyżeczka masła,
  • szklanka wody,
  • 1/4 drobiowej kostki rosołowej,
  • posiekane świeże zioła: bazylia, estragon,
  • sery: lazur, gouda

Przepis krok po kroku

1.Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu.

2. W tym czasie szykujemy składniki sosu: siekamy zioła, kroimy ser w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę.

3. Następnie w małym rondelku rumienimy mąkę, dodajemy masło, rozprowadzamy w pół szklanki zimnej wody, dodajemy 1/4 kostki rosołowej.

4. Delikatnie dodajemy wody ciągle mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.

5. Dodajemy ser i śmietanę. Ciągle mieszamy, żeby ser nie przywarł do ścianek naczynia.

6. Jednocześnie rozgrzewamy patelnię, nacieramy ją oliwą, prażymy czosnek, dodajemy pieprz i połowę posiekanych ziół.

7. Następnie dodajemy makaron i energicznie mieszamy. Podsmażony makaron wykładamy na talerze, obficie podlewamy sosem i posypujemy 

Ważne:Nasza strona używa Cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji.