Przepisy
Zapiekanka z mięsem
Drukuj przepis
Czas: 60 min Poziom trudności:
Będziesz potrzebować:
- opakowanie makaronu Kokardki Duże Goliard,
- 500 g mielonego mięsa wołowego,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- mieszanka ziół prowansalskich - do smaku,
- sos beszamelowy,
- 100 g żółtego sera
Przepis krok po kroku
1. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu.
2. W tym samym czasie szykujemy sos mięsny. Mięso mielimy, lub jeśli jest już zmielone od razu smażymy na patelni, dodajemy poszatkowaną cebulę i czosnek.
3. Doprawiamy koncentratem pomidorowym i ziołami.
4. Podsmażamy całość aż sos będzie dość gęsty.
5. Na spód formy lub naczynia żaroodpornego wylewamy sos beszamelowy, na nim układamy warstwę makaronu, mięsa, sosu beszamelowego i kolejną warstwę makaronu.
6. Na wierzchu układamy plastry sera żółtego i całość zalewamy pozostałym sosem beszamelowym.
7. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.