Przepisy

Szukaj przepisu wg produktu

Szukaj

Zapiekanka z mięsem

Drukuj przepis

Czas: 60 min Poziom trudności:

Będziesz potrzebować:

  • opakowanie makaronu Kokardki Duże Goliard,
  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • mieszanka ziół prowansalskich - do smaku,
  • sos beszamelowy,
  • 100 g żółtego sera

Przepis krok po kroku

1. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu.

2. W tym samym czasie szykujemy sos mięsny. Mięso mielimy, lub jeśli jest już zmielone od razu smażymy na patelni, dodajemy poszatkowaną cebulę i czosnek.

3. Doprawiamy koncentratem pomidorowym i ziołami.

4. Podsmażamy całość aż sos będzie dość gęsty.

5. Na spód formy lub naczynia żaroodpornego wylewamy sos beszamelowy, na nim układamy warstwę makaronu, mięsa, sosu beszamelowego i kolejną warstwę makaronu.

6. Na wierzchu układamy plastry sera żółtego i całość zalewamy pozostałym sosem beszamelowym.

7. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Ważne:Nasza strona używa Cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji.