Przepisy

Szukaj przepisu wg produktu

Szukaj

Spaghetti z klasycznym sosem pomidorowym

Drukuj przepis

Czas: 50 min Poziom trudności:

Będziesz potrzebować:

  • opakowanie makaronu Spaghetti Goliard,
  • 1/2 kg dojrzałych pomidorów,
  • 1/2 kg mięsa wołowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeża bazylia,
  • suszone zioła: estragon, oregano, liść laurowy, pieprz, sól do smaku

Przepis krok po kroku

1. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na patelni i wkładamy do rondla.

2. Mięso mielimy, podsmażamy i wkładamy do tego samego naczynia co czosnek i cebulę.

3. Dodajemy pół szklanki wody i gotujemy na małym ogniu.

4. Pomidory, przed pokrojeniem, parzymy i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy je na ćwiartki, a potem dusimy na patelni i dodajemy do reszty składników.

5. Jeśli sos wyda się za mało gęsty lub za mało pomidorowy w smaku, możemy dodać łyżkę koncentratu pomidorowego.

6. Dodajemy suszone zioła (pamiętając o tym, że liść laurowy należy wyjąć przed podaniem sosu).

7. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu. W tym czasie sos gotuje się na małym ogniu.

8. Gotowe danie posypujemy obficie świeżą bazylią i parmezanem.

Ważne:Nasza strona używa Cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji.