Przepisy
Spaghetti z klasycznym sosem pomidorowym
Drukuj przepis
Czas: 50 min Poziom trudności:
Będziesz potrzebować:
- opakowanie makaronu Spaghetti Goliard,
- 1/2 kg dojrzałych pomidorów,
- 1/2 kg mięsa wołowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- świeża bazylia,
- suszone zioła: estragon, oregano, liść laurowy, pieprz, sól do smaku
Przepis krok po kroku
1. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na patelni i wkładamy do rondla.
2. Mięso mielimy, podsmażamy i wkładamy do tego samego naczynia co czosnek i cebulę.
3. Dodajemy pół szklanki wody i gotujemy na małym ogniu.
4. Pomidory, przed pokrojeniem, parzymy i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy je na ćwiartki, a potem dusimy na patelni i dodajemy do reszty składników.
5. Jeśli sos wyda się za mało gęsty lub za mało pomidorowy w smaku, możemy dodać łyżkę koncentratu pomidorowego.
6. Dodajemy suszone zioła (pamiętając o tym, że liść laurowy należy wyjąć przed podaniem sosu).
7. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu. W tym czasie sos gotuje się na małym ogniu.
8. Gotowe danie posypujemy obficie świeżą bazylią i parmezanem.