Przepisy
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Drukuj przepis
Czas: 30 min Poziom trudności:
Będziesz potrzebować:
- 1/2 opakowania trójkolorowego makaronu (mogą być Wstążki "szpinak i pomidor" Goliard),
- puszka tuńczyka w oleju,
- opakowanie sałat różnego rodzaju (takie, jakie możemy znaleźć w supermarketach) lub po połowie dwóch różnych sałat,
- opakowanie pomidorków cherry (ok. 250 g),
- puszka kukurydzy,
- 3-4 łodygi selera naciowego
Sos:
- łyżka octu balsamicznego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- pół łyżki wody,
- sól, pieprz, odrobina musztardy Dijon
Przepis krok po kroku
1. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu.
2. Do misy wrzucamy sałatę, pokrojone pomidorki, odsączoną kukurydzę i tuńczyka. Seler naciowy kroimy w talarki lub, jeśli ktoś woli, w kosteczkę.
3. Dodajemy makaron i starannie mieszamy wszystkie składniki.
4. Podlewamy sałatę sosem winegret i podajemy.