Przepisy
Krewetki w klatce
Drukuj przepis
Czas: 45 min Poziom trudności:
Będziesz potrzebować:
Składniki na 4 osoby:
- 200 g Spaghetti
- Pasta ZARA
- 12 dużych krewetek
- słodka papryka
- oregano
- olej do smażenia
- 160 g listków
- młodej sałaty
- 200 g żółtej papryki
- 2 cl oliwy extravergine
- z oliwek
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Przepis krok po kroku
1. Ugotować spaghetti w posolonej wrzącej wodzie z dodatkiem skórki cytrynowej i listków mięty.
2. Odcedzić makaron, wygładzić delikatnie i ostudzić go na wcześniej przygotowanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Przygotować mieszankę soli, pieprzu, słodkiej papryki i oregano.
4. Posypać krewetki uzyskaną mieszanką, a następnie owinąć je zimnymi spaghetti.
5. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
6. Podpiec paprykę na patelni bez tłuszczu, a następnie zmiksować z oliwą z oliwek. Powstanie w ten sposób kremowy sos.
7. Zanurzyć krewetki owinięte w spaghetti w gorącym oleju i poczekać, aż się zrumienią. Dobrze odsączyć, a następnie osuszyć je na ręczniku papierowym.
8. Na talerzu ułożyć liście sałaty i wlać sos z żółtej papryki i oliwy dodać krewetki.