Przepisy
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
Drukuj przepis
Czas: 60 min Poziom trudności:
Będziesz potrzebować:
- opakowanie makaronu Kokardki Duże Goliard,
- 400g szpinaku,
- 3 łyżki śmietany,
- ser feta,
- łyżeczka mąki,
- sos beszamelowy,
- sól, pieprz, czosnek do smaku
Przepis krok po kroku
1. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu.
2. Szykujemy szpinak. Jeśli używamy mrożonego - rozmrażamy go i wkładamy do garnka. Świeży - przebieramy, szatkujemy i gotujemy.
3. Dodajemy zasmażkę z łyżki mąki i łyżkę śmietany.
4. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie czosnkiem.
5. Ser feta miksujemy z dwoma łyżkami śmietany.
6. Na dno formy wylewamy sos beszamelowy, układamy makaron, szpinak, warstwę sera feta, kolejną warstwę makaronu.
7. Wierzch obficie polewamy sosem beszamelowym. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.