Przepisy

Szukaj przepisu wg produktu

Szukaj

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Drukuj przepis

Czas: 60 min Poziom trudności:

Będziesz potrzebować:

  • opakowanie makaronu Kokardki Duże Goliard,
  • 400g szpinaku,
  • 3 łyżki śmietany,
  • ser feta,
  • łyżeczka mąki,
  • sos beszamelowy,
  • sól, pieprz, czosnek do smaku

Przepis krok po kroku

1. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu.

2. Szykujemy szpinak. Jeśli używamy mrożonego - rozmrażamy go i wkładamy do garnka. Świeży - przebieramy, szatkujemy i gotujemy.

3. Dodajemy zasmażkę z łyżki mąki i łyżkę śmietany.

4. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie czosnkiem.

5. Ser feta miksujemy z dwoma łyżkami śmietany.

6. Na dno formy wylewamy sos beszamelowy, układamy makaron, szpinak, warstwę sera feta, kolejną warstwę makaronu.

7. Wierzch obficie polewamy sosem beszamelowym. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Ważne:Nasza strona używa Cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji.