Przepisy

Szukaj przepisu wg produktu

Szukaj

Pappardelle z grzybami

Drukuj przepis

Czas: 0 min Poziom trudności:

Będziesz potrzebować:

  • opakowanie makaronu Wstążki Razowe Goliard,
  • garść świeżych lub suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kurki),
  • 2 łyżki śmietany 12 %,
  • 20 g sera typu lazur,
  • łyżka mąki,
  • łyżeczka masła,
  • szklanka wody,
  • 2 łyżki startego na wióry parmezanu,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Przepis krok po kroku

1. Przygotowanie tego prostego i smacznego dania nie powinno nam zabrać więcej czasu niż potrzeba na ugotowanie makaronu.

2. Wstawiamy makaron, postępując zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu, a następnie przyrządzamy sos: kroimy grzyby (jeśli są suszone musimy je wcześniej namoczyć), siekamy natkę, a parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3. Na dno małego rondelka wsypujemy mąkę, rumienimy ją, a następnie dodajemy łyżeczkę masła, energicznie mieszając delikatnie dolewamy wodę.

4. Następnie dodajemy szczyptę soli,pieprzu, pokrojone grzyby i ciągle mieszając gotujemy przez ok. 5 minut.

5. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy ser, który zaostrzy nam smak potrawy i śmietanę, która sprawi, że nasz sos będzie miał niezwykle kremową konsystencję.

6. Kiedy makaron będzie gotowy, wykładamy go na talerze, polewamy sosem, a następnie posypujemy parmezanem i pietruszką

Ważne:Nasza strona używa Cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji.