Przepisy
Pappardelle z grzybami
Drukuj przepis
Czas: 0 min Poziom trudności:
Będziesz potrzebować:
- opakowanie makaronu Wstążki Razowe Goliard,
- garść świeżych lub suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kurki),
- 2 łyżki śmietany 12 %,
- 20 g sera typu lazur,
- łyżka mąki,
- łyżeczka masła,
- szklanka wody,
- 2 łyżki startego na wióry parmezanu,
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Przepis krok po kroku
1. Przygotowanie tego prostego i smacznego dania nie powinno nam zabrać więcej czasu niż potrzeba na ugotowanie makaronu.
2. Wstawiamy makaron, postępując zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu, a następnie przyrządzamy sos: kroimy grzyby (jeśli są suszone musimy je wcześniej namoczyć), siekamy natkę, a parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Na dno małego rondelka wsypujemy mąkę, rumienimy ją, a następnie dodajemy łyżeczkę masła, energicznie mieszając delikatnie dolewamy wodę.
4. Następnie dodajemy szczyptę soli,pieprzu, pokrojone grzyby i ciągle mieszając gotujemy przez ok. 5 minut.
5. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy ser, który zaostrzy nam smak potrawy i śmietanę, która sprawi, że nasz sos będzie miał niezwykle kremową konsystencję.
6. Kiedy makaron będzie gotowy, wykładamy go na talerze, polewamy sosem, a następnie posypujemy parmezanem i pietruszką