Przepisy
Makaron z kurczakiem w sosie cytrynowym
Drukuj przepis
Czas: 40 min Poziom trudności:
Będziesz potrzebować:
- opakowanie makaronu Rurki Goliard,
- duża pierś kurczaka lub dwie małe (ok. 250-300 g),
- 3 łyżki mąki kukurydzianej,
- sok z połowy cytryny,
- sól, cukier, pieprz, ostra papryka,
- kilka listków świeżej mięty pieprzowej
Przepis krok po kroku
1. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu.
2. Kurczaka kroimy na plastry lub w kostkę i podsmażamy na beztłuszczowej patelni, wkładamy do rondelka i zalewamy wodą tak by lekko przykryła znajdujące się w garnku mięso.
3. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, ostrej papryki i gotujemy około 10 minut.
4. Dodajemy sok z połowy cytryny oraz szczyptę lub dwie cukru. Potrawa powinna mieć słodko-kwaśny smak.
5. Rozrabiamy mąkę w niedużej ilości zimnej wody i powoli dodajemy do sosu, energicznie mieszamy by nie dopuścić do powstania grudek. Gdy sos zacznie gęstnieć, natychmiast zdejmujemy go z ognia.
6. Makaron podajemy udekorowany świeżą miętą