Przepisy

Szukaj przepisu wg produktu

Szukaj

Makaron z kurczakiem w sosie cytrynowym

Drukuj przepis

Czas: 40 min Poziom trudności:

Będziesz potrzebować:

  • opakowanie makaronu Rurki Goliard,
  • duża pierś kurczaka lub dwie małe (ok. 250-300 g),
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, cukier, pieprz, ostra papryka,
  • kilka listków świeżej mięty pieprzowej

Przepis krok po kroku

1. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu.

2. Kurczaka kroimy na plastry lub w kostkę i podsmażamy na beztłuszczowej patelni, wkładamy do rondelka i zalewamy wodą tak by lekko przykryła znajdujące się w garnku mięso.

3. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, ostrej papryki i gotujemy około 10 minut.

4. Dodajemy sok z połowy cytryny oraz szczyptę lub dwie cukru. Potrawa powinna mieć słodko-kwaśny smak.

5. Rozrabiamy mąkę w niedużej ilości zimnej wody i powoli dodajemy do sosu, energicznie mieszamy by nie dopuścić do powstania grudek. Gdy sos zacznie gęstnieć, natychmiast zdejmujemy go z ognia.

6. Makaron podajemy udekorowany świeżą miętą

Ważne:Nasza strona używa Cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji.