Przepisy
Makaron z fasolą cukrową
Drukuj przepis
Czas: 60 min Poziom trudności:
Będziesz potrzebować:
- opakowanie makaronu Łazanki Goliard,
- opakowanie (ok. 500 g) fasoli gigant w strąkach - można ją kupić świeżą niemal w każdym większym sklepie,
- 5-6 plastrów boczku (ok. 150 g),
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
- 3 suszone śliwki,
- kieliszek białego wina
Przepis krok po kroku
1. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu.
2. Strąki fasoli dzielimy na pół i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
W trakcie gotowania dodajemy pół łyżeczki cukru trzcinowego.
3. Boczek kroimy na paski i podsmażamy. W tym czasie szykujemy sos śliwkowy: śliwki zalewamy winem i odstawiamy na jakieś 10 minut.
4. Przekładamy je do rondelka, zalewamy winem, w którym się moczyły, dodajemy pół szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy się zagotują odstawiamy je na bok i miksujemy.
5. W osobnym naczyniu rozrabiamy mąkę z zimną wodą
- wystarczy pół szklanki wody.
6. Wstawiamy sos śliwkowy na palnik i powoli dodajemy rozrobioną mąkę.
Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
7. Fasolę, makaron i boczek układamy na talerzu i polewamy sosem.