Przepisy
Kokardki z sosem ziołowo-serowym
Drukuj przepis
Czas: 40 min Poziom trudności:
Będziesz potrzebować:
- 1/2 opakowania makaronu Kokardki Duże Goliard,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki śmietany 18 %,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- łyżka mąki,
- łyżeczka masła,
- szklanka wody,
- 1/4 drobiowej kostki rosołowej,
- posiekane świeże zioła: bazylia, estragon,
- sery: lazur, gouda
Przepis krok po kroku
1.Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu.
2. W tym czasie szykujemy składniki sosu: siekamy zioła, kroimy ser w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę.
3. Następnie w małym rondelku rumienimy mąkę, dodajemy masło, rozprowadzamy w pół szklanki zimnej wody, dodajemy 1/4 kostki rosołowej.
4. Delikatnie dodajemy wody ciągle mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.
5. Dodajemy ser i śmietanę. Ciągle mieszamy, żeby ser nie przywarł do ścianek naczynia.
6. Jednocześnie rozgrzewamy patelnię, nacieramy ją oliwą, prażymy czosnek, dodajemy pieprz i połowę posiekanych ziół.
7. Następnie dodajemy makaron i energicznie mieszamy. Podsmażony makaron wykładamy na talerze, obficie podlewamy sosem i posypujemy