Przepisy
Spaghetti z sosem serowym z bazylią
Drukuj przepis
Czas: 40 min Poziom trudności:
Będziesz potrzebować:
- opakowanie makaronu Spaghetti Goliard,
- 3 łyżki śmietany 18 %,
- łyżka mąki,
- łyżeczka masła,
- kilka rodzajów sera - w sumie ok. 15 g,
- 1/4 drobiowej kostki rosołowej,
- 2 łyżki drobno posiekanej bazylii,
- kilka łodyżek selera naciowego,
- sól, pieprz i ocet balsamiczny do smaku
Przepis krok po kroku
1. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu.
2. Bazylię siekamy, a seler kroimy w drobne krążki.
3. Szykujemy sos serowy: do przygotowanej ciemnej zasmażki dodajemy bulion przygotowany (z 1/4 kostki rosołowej szklanki wody), bulion dolewamy powoli cały czas energicznie mieszając by nie powstały grudki.
4. Następnie dodajemy śmietanę, ser i znów energicznie mieszamy.
5. Na talerz wykładamy makaron, seler, posypujemy bazylią, mieszamy i polewamy sosem serowym, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym.